Hriešnik Jack sa pôvodne túlal svetom s repou, nahradila ju tekvica

28.10.2011 Celý región

Bratislava 28. októbra (TASR) - Halloween sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách. Prenikol však aj k nám aj so svojimi tradíciami.

So sviatkom Halloween sa spája predovšetkým vydlabaná tekvica s otvormi v podobe tváre a zvnútra osvetlené sviečkou či kahancom, ktorá slúži ako lampáš. V USA sa volá sa \"jack-o\'-lantern\".

Podľa írskeho folklóru bol Jack lenivý, ale lišiacky sedliak, ktorý použil na dolapenie diabla kríž. Podľa jednej legendy Jack nahovoril diabla, ktorý pre neho prišiel, aby vyliezol na jabloň, pretože si ešte chce pochutnať na jablku. Potom ju obkolesil krížmi, alebo kríže vyryl do kôry, a diabol sa nemohol dostať preč. Podľa inej verzie Jack unikal pred sedliakmi, ktorí ho naháňali kvôli zlodejstvu a práve vtedy ho chcel diabol odniesť na druhý svet. Jack diabla prehovoril, aby sa premenil na strieborný peniaz v jeho vrecku, aby mohol zaplatiť za ukradnuté veci. Diabol sa tak dostal do pasce, lebo vo vrecku bol aj ukradnutý krížik. V niektorých verziách si pre opitého Jacka príde diabol, tomu sa nechce umrieť a tak ho okabáti. Vo všetkých verziách však Jack diabla prepustí za sľub, že jeho duša sa nikdy nedostane do pekla.

O nejaký čas hriešnik Jack zomrel, do neba ho nevzali a do pekla ho podľa dohody odmietol prijať diabol. Jack nariekal, že bez svetla nevie, kam sa má pohnúť a vtedy mu dal diabol žeravý uhlík z pekelného popola, ktorý nikdy nezhasne. Jack vydlabal pôvodne repu, dal do nej uhlík a vydal sa na nekonečné túlanie svetom hľadajúc miesto na spočinutie. Tak sa zrodil Jack of the Lantern alebo Jack-o\'-Lantern. Len repu nahradila pôsobivejšia tekvica.

zdroje: www.halloweenhistory.org, www.essortment.com
 

Vyberte región